Anne-Kat Hærland

Anne-Kat Hærland (født 1972) er en stand-up komiker og programleder fra Oslo, som er aller mest kjent for sin faste plass i «Nytt på nytt»-panelet på NRK. Hun startet karrieren sin på 90-tallet, som lystekniker i NRK, men ble oppdaget for sin skarpe humor og sporenstraks ansatt i undomsprogrammet «U». Med et ikke helt plettfritt rulleblad og tidvis kontroversiell oppførsel på og av scenen har Hærland ofte vært i pressens søkelys. Hærland mottok Stå-opp prisen for beste stand-up i 2009.

På TV

Anne-Kat Hærland er kjent som den litt bitende og sarkastiske programlederen med glimt i øyet og en direkte tilnærming til alt og alle. Hun debuterte som programleder i 1996 med serien «Direkte Lykke». Serien gikk over to sesonger, og kan beskrives som et humoristisk underholdningsprogram med gjester og faste musikk-innslag. Det ble lagt opp til korte, ironiske diskusjoner av temaer som «Hvem er egentlig mora til Albert Åberg?». Direkte Lykke var blant de første norske TV-programmene som benyttet innsendte e-poster under sendingen, og ble dermed kalt et «interaktivt program»). Programmet ble NRK2s første store seer-suksess og bidro til å gi Hærland sin karriere et skubb i riktig retning.

I 1997 fikk Hærland sitt eget show, «Bombay Surprise», som også ble sendt på NRK2. Programmet var oppfølgeren til Direkte Lykke, men beregnet på et mer voksent publikum. Bombay Surprise gikk over én sesong.

I 1999 landet Hærland rollen hun trolig er aller mest kjent for, som fast paneldeltaker i humorprogrammet «Nytt på nytt». Sammen med Knut Nærum og programleder Jon Almaas var hun å se i NRKs Gullrekke hver eneste fredag frem til hun trakk seg i 2007.

Samtidig som å delta i Nytt på nytt lagde hun «Bla, bla, bla», som gikk over totalt tre sesonger og ble sendt på NRK fra 2000–2003. I serien fikk Hærland utfolde seg og harselere med norske ukeblader mens hun dro gjester inn i studio og ut for å lage reportasjer. I løpet av serien ble vi introdusert for den fiktive karakteren Bodil, som forestilte Hærlands hakkekylling av en venninne. Hærland er også en flittig bruker av selvironi, og i  Bla, bla, bla blir vi også kjent med den rølpete kjæresten hennes, som ble spilt av Geir Schau.

Hærlands neste karrierevalg var i 2012, da hun (etter 15 år) sluttet i NRK og gikk over til TvNorge for å starte sitt eget talkshow, «Anne-Kat». Showet hadde premiere i 2013, men ble ingen publikumssuksess, og ble avsluttet etter én sesong.

Stand-up dronningen

Ved siden av å ha gjort seg til et kjent TV-ansikt er Anne-Kat Hærland også kjent for sine mange stand-up show, og hun har blant annet vunnet klassen beste stand-up artiste under Komiprisen hele fire ganger (i 2003, 2006, 2009 og 2012). I 2009 stakk hun også av med Stå-opp prisen for beste stand-up.

Hærland startet komikerkarrieren sin i 2003 med soloshowet «Jeg er ikke Dina», hvor hun harselerete og ironiserte over seg selv og refererte til den norsk-svenske suksessdramafilmen «Jeg er Dina». Deretter var hun aktuell forestillingen «Tatt av vinen» i 2006 og 2007. I 2008 gjorde hun stor suksess med showet «Gift, men ingen fanatiker» på Latter i Oslo, og i 2012 satt hun opp «Jakten på Ærligheten». Frem til høsten 2013 ble det satt opp til sammen 201 forestillinger av sistnevnte.

Åpen og ærlig

Det er ingen hemmelighet at Hærlands liv til tider har vært svøpt i skandaler. I 2003 fikk hun oppmerksomhet da hun kjørte og kolliderte i alkoholpåvirket tilstand, og ble deretter idømt 30 dagers ubetinget fengsel og en bot på 90 000 kroner. I 2016 sto hun frem med diagnosen Retinitis pigmentosa, en øyesykdom med den dystre prognosen at hun trolig mister synet.

Privacy Policy