Bård Tufte Johansen

Bård Tufte Johansen (født 1969) er kjent for sin rolle som komiker, programleder, produsent og tekstforfatter. Hans litt særegne, men varme, humor har gjort ham til en av Norges mest elskede humorister gjennom de siste tiårene. Mannen fra Skien, som startet arbeidslivet med å selge støvsugere, er i dag å se på NRK hver eneste fredag, som den nye lederen i panelshowet «Nytt på nytt».

Fra statist til kjent TV-fjes

Før Bård Tufte Johansen ble viden kjent som den kontroversielle stunt-figuren «kyllingmannen» startet han med betydelig mindre roller. Den første filmrollen han fikk var tidlig på 90-tallet, som en kafégjest i Brødrene Dal-filmen «Legenden om Atlant-is» (1994). Selv om han knapt sa et eneste ord i filmen, fortsatte NRK-karrieren til Tufte Johansen, og ungdomsprogrammet «U» var neste stopp. Hos U startet han først som tekstforfatter og ble deretter en av programmets mange programledere. Mot slutten av 1994 hadde han jobbet med både U:natt og U:assosiasjoner, og var klar for noe nytt,

Året var 1995 da Tufte Johansen landet rollen som skulle gjøre ham til et kjent navn. Da dannet han, med Harald Eia som andre halvdel, komiker-radarparet som skulle få hele Norge til å le i løpet av det neste tiårene. Sammen skapte de «Lille Lørdag», det humoristiske talkshowet som var med på å danne grunnlaget for det humorbildet som skulle dominere norsk underholdning fremover. Lille Lørdag ble en av NRKs største onsdagssuksesser, og gikk over tre sesonger før den gikk av lufta i 1996.

Mens humor-halvbroren Eia tok seg en pause etter Lille Lørdag, kjørte Tufte Johansen på og tok del i tre produksjoner (en liten rolle som politibetjent i ungdomsserien Flåttum Gård, medvirkende til Sommeråpent og med sitt eget program om fisking, «Ørretjakt i Patagonia») før de bega seg ut på neste konsept. «Åpen Post» skulle stå for tur, og programmet ble raskt kjent (på godt og vondt) for sin sprøe og til tider kontroversielle humor.

Den omstridte «kyllingmannen»

Det var i Åpen Post Tufte Johansen skapte en av sine mest berømte rollefigurer, den såkalte «kyllingmannen». Figuren kom til live den 15. januar 2002 da Tufte Johansen kledde seg i et kyllingkostyme og overrasket TV2-reporteren Elin Sørdahl med høylytt kakling under en direktesending. Nyhetssendingen var fra Rikshospitalet, hvor Thorbjørn Jagland var innlagt etter et illebefinnende, og kyllingstuntet var ment som en kommentar til medienes eget hykleri og dobbeltmoral i behandlingen av Jagland før innleggelsen. Hele episoden førte til en massiv mediedekning, landsdekkende diskusjoner og en beklagelse fra daværende kringkastingssjef John G. Bernander. I etterkant ble kyllingmannen en gjennomgangsfigur i Åpen Post, dog i mer regisserte og redigerte innslag.

I etterkant av Åpen Post fulgte mindre kontroversielle NRK-programmer, og Tufte Johansen fortsatte humorkarrieren med motstykket Eia, samt andre kjente fjes som Atle Antonsen og Kristopher Schau. Sammen lagde de suksesser som «Uti vår hage», «Team Antonsen» og «Tre brødre som ikke er brødre».

Tufte Johansen har også stått for en rekke andre programmer, deriblant en rekke fiske-relaterte dokuserier og som programleder for Spellemannsprisen i 2000 og Idrettsgallaen i 2009 og 2010. Etter å få prøvd seg som vikar for Jon Almaas i Nytt på nytt i 2011, overtok han i 2017 rollen som panelsjef i det populære fredagsprogrammet.

Andre roller

Ved siden av å være et kjent NRK-fjes er Bård Tufte Johansen også kjent for sin rolle som komiker og skuespiller. I 2013 gjorde han stor suksess for sitt eget stand-up-show «Mann (44)», noe han mottok Komiprisen 2014 i klassen «årets stand-up komiker» for.

Han har også medvirket i en rekke filmer, deriblant i den norske skrekk/familiefilmen «Lille frøken Norge» i 2000 og som figuren Knut i «Kong Curling» i 2011.

Privacy Policy