Kunsten å tenke negativt

Kunsten å tenke negativt er en sort norsk filmkomedie fra 2006, hvor regissør Bård Breien tar oss med inn i en terapigruppe fra helvete. Fritjov Såheim har hovedrollen som rebelske Geirr, en nylig funksjonshemmet mann i 30-årene, som vier tiden sin til å overtale alle rundt seg om at livet ikke er verdt å leve. Kunsten å tenke negativt er produsert av Maipo Film.

Handling

Geirr har vært lam fra livet og ned i snart to år når filmen starter. Funksjonshemmingen ble forårsaket av et trafikkuhell, da han ble påkjørt av en bil, og Geirr har ikke vært like «glad, fornøyd og tjukk i hue», som han selv beskriver seg, siden. Livet hans består nå av alkohol, hasj og filmer om Vietnamkrigen. Geirrs nye, negative innstilling til alt og alle går etterhvert kjæresten Ingvild på nervene, og som et siste tiltak for å redde forholdet kontakter hun «Positivitetsgruppen», en terapigruppe som skal lære han å se lyst på livet.

Gruppen, som består av en flokk individer med hver sin funksjonshemming, er villig til å gå gjennom ild og vann for å redde medlemmene med positiv tenking og samtaleterapi. Under ledelse av den overentusiastiske Tori, spilt av Kjersti Holmen, (som ikke er funksjonshemmet) har de ikke lov til å si noe som helst av negativ verdi.

Vi møter Marte (Marian Saastad Ottesen), som er lam fra halsen og ned, men likevel en smilende og blid solstråle, og den selvopptatte kjæresten hennes, Gard (Henrik Mestad) som nærmest er lammet av skyldfølelse over å ha forårsaket klatreulykken som gjorde Marte funksjonshemmet. Gruppen består også av Asbjørn (Per Schaanning), en stum slagpasient full av undertryk sinne, og Lillemor (Kari Simonsen), en skilt og ensom vestkantfrue som ikke klarer å slutte å klage.

«Fokuserer vi på svakhetene våre, omskaper vi hverandre til dverger. Men fokuserer vi på mulighetene, kan vi omskape hverandre til giganter.» Dette er mottoet til Tori og resten av Positivitetsgruppen, som i starten av filmen møter Geirr med samme stå-på vilje og agressiv oppmuntring som tilsynelatende har hjulpet resten av gjengen. Men Geirr er ikke en mann som kjøper enkle løsninger og terapi-floskler. Med alt han kan finne av energi og brennevin protesterer Geirr mot Tori og gjengens velmenende ord, og blir raskt terapigruppens rebell.

Filmens vendepunkt kommer i det den avbalanserte Tori mister fatningen overfor gruppen, og Geirr greier etterhvert å få alle til å droppe den positive fasaden og erkjenne at de kanskje ikke er så lykkelige som først antatt. Etter en rekke dramatiske sammenbrudd finner gruppen en ny form av solidaritet og emosjonell frigjøring ved å være ærlige med hverandre og droppe fasaden. Kort sagt: de lærer seg kunsten å tenke negativt.

Regissør og hovedrolleinnehavere

Kunsten å tenke negativt er skrevet og regissert av Bård Breien (født 1971). Ved siden av dette prosjektet har han også regissert Detektiv Downs (2013) og skrevet manus til en rekke andre norske filmer. Han vant en pris for beste regi ved den internasjonale filmfestivalen i Karlovy Vary i 2007 for Kunsten å tenke negativt.

Geirr spilles av Fridtjov Såheim (født 1968), en norsk skuespiller, regissør og manusforfatter, som ellers er kjent for filmer som Fritt Vilt II (2008) og Gymnaslærer Pedersen (2006). Fridtjov var gift med skuespiller Henriette Steenstrup og sammen har de barna Ebba og Billy.

Kirsti Eline Torhaug (født 1969) spiller Ingvild, Geirrs kjæreste. Hun er en norsk sanger og skuespiller, kjent for en rekke teaterproduksjoner og musikaler.

Kjersti Holmen (født 1956) spiller gruppeleder Tori. Kjersti er kjent for sine prestasjoner innen film, fjernsyn og teater, og har vært fast ansatt ved Nationaltheatret siden 1992. Gjennom sin lange karriere har hun mottatt en rekke ulike priser, deriblant Komiprisen i 2009.

Privacy Policy