Lunch

Lunch er tegneserien som gjorde det ingen trodde var mulig – å lage humor av et norsk kontormiljø. I sammenheng med Den Store Norske Humorfestivalen sin tegneserieutstilling og seminar i 2015, var vi så heldig å få besøk av seriens skaper, Børge Lund. Sammen med Øyvind Sagåsen («Radio Gaga») ble det invitert til utstilling, seminar og diskusjon med temaet «Humor og tegneserier».

Kontorhumor på høyt nivå

Lunch er en stripeserie som er skrevet og tegnet av Børge Lund. Den aller første stripen ble gitt ut i 2007, og i dag har tegneserien fast plass i forskjellige daglige aviser.

I Lunch følger vi et vanlig norsk kontor som de aller fleste vil kjenne seg igjen i. Gjennomgangstemaene er møtekultur, printerproblemer og andre dagligdagse kontorsituasjoner. Mesterstykket til Børge er rett og slett at han ser humoren i de hverdagslige problemstillingene. Livet på arbeidsplassen i Lunch holdes opp for leseren som et speil, og alle som noensinne har hatt en kontorjobb vil ikke ha noen problemer med å sympatisere med hovedfigurene.

Vi møter hovedpersonen Kjell, en liten, skallet og sta kar med elendig arbeidsmoral og en kverulerende tilnærming til stort sett alt. Dette er den lille mannen med det store egoet, og energi nok til å komme med alle slags irrelevante idéer. Han befinner seg ganske langt nede på kontorets rangstige, men har flust med idiotiske påfunn og dårlige idéer, som gjør at han blir et naturlig midtpunkt i alt som skjer på arbeidsplassen. Kjell er den kollegaen du garantert har men ikke vil innrømme at du egentlig liker.

Ellers i serien møter vi blant annet designeren Nico, som kun går med sorte pologensere og har avlagt troskapsed til Apple. Nicos motstykke er Gunnar, en IT-guru som er loyal mot Android og allergisk mot Apple-produkter. Sjefen Bache har trolig ikke gjort seg fortjent til tittelen sin, og han glimter på ingen måte til med gode lederferdigheter, menneskekjennskap og IT-kunnskaper. Mellomleder Thorsen er kanskje den mest «normale» figuren. Han er kontorets samvittighet og vet hva som skal til for at prosjektene skal kunne gjennomføres. Prosjektleder Linn har et sett med hersketeknikker i ermene, og er dermed kontorets sterkeste medarbeider.

Kort sagt, gjengen i Lunch er like dysfunksjonell, kaotisk og sær som de aller fleste team du møter på en arbeidsplass, og resultatet i tegnet format er hysterisk morsomt.

10 år med kontorvitser

Lunch startet som et innlegg på 15 striper til Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2007. Det ble ingen seier, men en ny serie var likevel født, og Børge Lund fortsatte prosjektet sitt på egen hånd. Serien ble etterhvert publisert som gjesteserie i Dagbladet, og fra høsten 2008 fikk Lunch fast plass i Teknisk Ukeblad.

Neste år ble serien et fast innslag i Pondusbladet og fikk en fast plass blant Dagbladets daglige striper. I 2010 ble serien belønnet med Pondus-prisen, på 100 000 kroner, og året etter ble det første Lunch-albumet («K-O-M-I-N-U-K-I-S-J-O-N») utgitt av Egmont Serieforlaget. De neste årene fulgte album nummer to («Angry Kjell») og tre («Team Spirit»), med opplag på 30 000. I 2013 fikk Lunch endelig sitt eget blad, som kommer ut hver sjette uke. Den første store, kronologiske Lunch-boka («Sykt travelt») kom ut høsten 2014, og ble raskt en bestselger.

Børge Lund

Børge Lund (født 1973) er skaperen av Kjell og resten av Lunch-gjengen. Han kommer fra Stokmarknes, like ved Harstad, men vokste opp i Sauda. Utdannelsen sin tok han ved Delft University of Technology i Nederland.

Mye av inspirasjonen til Lunch kommer av hans egen mangeårige karriere som industridesigner, før han bestemte seg for å bli serieskaper på heltid. For tiden bor han i Stavanger sammen med kone og tre barn, og jobber daglig med å tegne nye striper.

Privacy Policy