M

Hvis Nemi kan kalles en «alternativ serie» var «M» intet mindre enn galskap satt i system. På sett og vis. M var serien for alle som har et behov for å dyrke sin indre geek nå og da, og kan trygt kalles en «kult»-serie. Enten det dreier seg om kaffemaskiner, Star Wars eller kulepenner.

Mads og Madammen

M kom til verden på starten av 2000-tallet som et barn av skaperen Mads Eriksens utømmelige fantasi, og ble raskt et fast innslag i både Dagbladet og Adresseavisen. Siden har den norske tegneserieverdenen ikke vært den samme.

Vi blir introdusert til Mads, seriens hovedfigur og skaper-Mads sitt alter-ego. I motsetning til skaperen, en høflig og noe sky mann som ikke har noe imot å følge sosiale konvensjoner, er M-Mads fullstendig skamløs og totalt løssluppen i sine påfunn og tankesprang. Serien er uten tvil ekstremt meta, for den tegnede versjonen av Mads er også serieskaper.

Mads sin faste følgesvenn og seriens andre viktige figur er Madammen. Madammen er Mads sin samboer, både i tegneserien og i virkeligheten. Hun jobber på en kjemilab, er fotballgal (til Mads sin store fortvilelse) og planlegger i all hemmelighet å ta over verden. Det er som regel Madammen som må redde Mads fra å bli et offer for sin egen fantasi.

Nerdegallopp, sci-fi og hverdagsliv

M kan sees på som en hyllest til nerdekultur, med referanser til alt fra Star Wars og Ringenes Herre til obskure science-fiction bøker og TV-spill.

Gjennomgangstema er deadlines, livet på hjemmebane og total virkelighetsflukt. Det er aldri godt å si om stripene er nøye planlagte historier eller noe som skaper seg selv når Mads setter pennen på papiret. Man vet rett og slett aldri hva slags univers man blir dratt inn i når en først begynner å lese en M-stripe.

Ta for eksempel innsettelsen av pave Benedikt XVI i 2005. Mads lot seg inspirere av sirkuset i Vatikanstaten, og lot M-Mads bli besatt av tanken på selv å bli oppnevnt til den katolske kirkens øverste leder. Resultatet ble et titalls striper hvor handlingen raskt eskalerte til at Mads havnet på en psykiatrisk anstalt i Roma, sammen med en rekke andre mer eller mindre stabile pave-wannabes. Det hele ender med at Mads blir reddet av Madammen, som, kun iført glitter fra topp til tå, gir anstaltens ansatte en religiøs opplevelse og overtaler dem til å la ham komme hjem.

M er ikke alltid like episk, og stripene kan like gjerne handle om hverdagslige hendelser som vekkerklokke-induserte trauma og kreativ takling av telefonselgere. Uansett grad av overnaturlighet og setting preges M-stripene av Mads sin bunnløse fantasi og underlige påfunn. Serien refererer ofte tilbake til seg selv, og «relanserer» gamle, klassiske striper i nytt format. Et eksempel på en slik gjennomgangsstripe er den etterhvert legendariske «jordbærsjampo»-stripen, en tilsynelatende enkel stripesnutt om Mads som synes sjampoen luktet så godt at han endte opp med å smake på den.

Mads Eriksen og M

Mads Eriksen (født 1977) er hjernen bak M. Han holder til i Malvik, øst for Trondheim, og har tegnet så lenge han kan huske. Ved siden av M er Mads også kjent for Gnom, serien om en liten irriterende nisse-lignende skapning som bruker all sin tid på å stjele sokker og gjøre livet surt for mennesker.

Mens Gnom (som kom ut i 2000) var den første stripeserien Mads skulle jobbe med, var det M som ble hans store suksess. M ble først trykket som en daglig stripe i diverse aviser, og fikk raskt en fast plassering i Pondus-bladet. I 2005 fikk M sitt eget månedsblad, og Mads ble M-tegner på heltid. Dessverre skulle M-eventyret ta slutt lenge før fansen skulle gå lei, og da Mads ble alvorlig syk i 2008, så han seg tvunget til å avslutte tegningen.

Privacy Policy