Nemi

Nemi er en norsk stripeserie av den litt alternative sorten. I 2014 viet vi hele tegneserieutstillingen til seriens skaper, Lise Myhre, som trollbandt oss med fortellinger, live-tegning og anekdoter fra sin 20 år lange karriere som Nemis «mamma».

Populær antiheltinne

Siden tegneseriens spede begynnelse i 1997 som en gjesteserie i Larsons Gale Verden med ujevne mellomrom, har vi kunnet følge den sortkledde og lidenskapelige antiheltinnen Nemi og vennene hennes.

Plottet utspilles enten i baren, hjemme hos Nemi eller de andre figurene eller ute blant «de andre». Den generelle mistilliten til andre mennesker går som en rød tråd gjennom serien. Her avdekkes alt av falskhet og selvopptatthet hos såkalte «normale» mennesker. Serien er ikke redd for å være moraliserende, og tar tidvis opp alvorlige temaer som utroskap og psykiske lidelser.

Andre mennesker dømmes opp og ned og i mente, men med et glimt i øyet, for hovedpersonene er langt fra noen engler. Den fremste hovedpersonen er Nemi, en jente et sted i tyveårene som ikke helt klarer å tilpasse seg samfunnet. Hun er lidenskapelig opptatt av drager, fantasy litteratur og black metal-musikk. Nemi drikker øl og blir ofte uforskammet full uten å bære noe særlig preg av anger og skam. Hun fremstår som både tøff og sårbar, desillusjonert og romantisk, og det er nærmest umulig å ikke like henne. Nemi er den kule storesøsteren alle tenåringsjenter skulle ønske de hadde. Med sitt skjeve og annerledes blikk på verden får hun oss til å både le, gråte og filosofere.

Nemis bestevenninne heter Cyan, som tross sitt cyanid-blått hår (derav navnet) er med på å holde beina til Nemi godt festet i bakken. I motsetning til Nemi er Cyan nærmest konstant bekymret om alt fra kjærlighetslivet sitt (hun er som regel singel etter å ha vært altfor lenge i et dårlig forhold) til karriere og fremtid. Nemi og Cyan trenger hverandre for å finne balansen mellom virkelighetsflukt og hyperrealisme.

Av nyere figurer i Nemi-universet har Ophelia fått en fast plass i løpet av de siste par årene. Ophelia er kunstner og seriens store pessimist. Hun trives egentlig ganske godt med det og har ingen intensjoner om å endre verdenssyn med det aller første. I løpet av seriens utvikling ble evig-single-og-fornøyd-med-det-Nemi endelig forelsket. Den utvalgte heter Grim, og er som snytt ut av nesa på metal-artisten Peter Steele. Nemi og Grim har et tidvis turbulent men stort sett harmonisk forhold. Innimellom dukker også Nemis lillebror og sortkledde fedre opp i serien.

20 sortkledde år

Serien om Nemi startet i 1997, som en gjest i Larsons Gale Verden med tittelen «Den svarte Siden». Den ble raskt en av de mest populære biseriene i bladet, og unnet seg et navnebytte til bare «Nemi» i 1999, samme år som den debuterte som dagsstripe i Dagbladet. I 2002 kom det første Nemi-bladet ut som en månedlig utgivelse, og like etterpå fulgte julealbum, bøker og til og med et eget soundtrack-album.

Nemi-bladet gis også ut i Sverige og serien oversettes per i dag til mer enn ti språk (russisk, polsk, bulgarsk, italiensk, spansk, fransk, tysk, engelsk, dansk og finsk).

Lise Myhre

Nemis skaper heter Lise Myhre-Hestnæs (født 1975), og kommer fra Lørenskog. Hun utdannet seg innen grafisk design og kunsthistorie i California, men slo seg ned i Oslo i 1995 hvor hun startet karrieren som illustratør. I starten publiserte hun arbeidet sitt i Mad og Pyton, og den første gjennomgangsfiguren hun skapte var Dolly-parodien Anne And.

Hun skapte karakteren Nemi for å harselere med goth-kulturen i Oslo, men ble raskt så glad i figuren at vi (heldigvis) fikk se mer av henne siden. Lise bor fremdeles i Oslo med sin musiker-mann og deres to sønner.

Privacy Policy