Slipp Jimmy Fri

Slipp Jimmy Fri (originaltittel: Free Jimmy) er en norsk animasjonsfilm fra 2006, i regi av den legendariske tegneserieskaperen og humoristen Christopher Nielsen. Dette er en helaftens tegnefilm med massevis av svart humor, gladvold og groviser, som utelukkende er beregnet på voksne. Handlingen dreier seg om noen tvilsomme grupper med antihelter fra ulike samfunnslag, i jakten på sirkus-elefanten Jimmy. Filmen vant Amandaprisen i kategori «beste film», og ble nominert til Nordisk råds filmpris samme år.

Handling

Filmens handling finner sted i Nord-Norge, hvor vi møter Roy Arnie, som jobber på «Circus Stromowski». På sirkuset er Roy Arnie er ansvarlig for Jimmy, en litt sliten og gammel elefant som er avhengig av speed og heroin. På siden har han kommet i trøbbel med den russiske mafiaen, som han har stjålet heroin til verdi av 10 millioner kroner fra.

For å komme seg ut av situasjonen må han bli kvitt heroinet. Roy Arnie rekrutterer dermed Odd, Geir og Kælle (kjent fra Nielsens tegneserie «To Trøtte Typer») på grunnlag av at også de er i pengegjeld. Sammen klekker de ut en plan om å bruke Jimmy til å smugle heroinet ut av Norge. De opererer rett og slett en pose inn i elefantens store bakside, og planlegger å stjele elefanten fra sirkuset samme kveld. Planen går ikke helt som forventet da sirkuset blir besøkt av en dyrevernsgruppe som lar døren til fjøset stå åpen, i et håp om å befri dyrene. Jimmy ser sitt snitt, og i pillerus finner han sin nye frihet med en kilotung pakke heroin under huden.

Kaos hersker over vidda, hvor elefanten etterhvert får kjenne på narkotikaabstinenser samtidig som den blir jaktet på av Roy Arnie og de trøtte typene, de velmenende dyrevernerne, en ulovlig jaktgruppe og selveste samemafiaen. På veien får Jimmy selskap av en usedvanlig heltemodig elg som hjelper ham gjennom abstinensene og beskytter ham mot de mange overhengende farene. Deretter følger en heseblesende road-movie, hvor ingen kommer unna uten å pådra seg noen dype arr i sjelen.

Norsk og internasjonal suksess

Da «Slipp Jimmy Fri» først ble sluppet i 2006 ble den mottatt med begeistring og lovord fra et samlet norsk kritikerkor. Som den første norskproduserte dataanimerte helaftens spillefilm endte den også opp som den nest-dyreste norske filmen gjennom tidene, med et totalbudsjett på rundt 120 millioner kroner (tre ganger så stort som det planlagte budsjettet). Feilaktig sett valgte regissør Nielsen dataanimasjon i stedet for en vanlig tegnefilm, da han trodde det var et rimeligere alternativ.

Tross finansielle problemer ble filmen godt mottatt blant publikum i både Norge og utland. Filmen ble med stor suksess dubbet til engelsk av et stjernelag med kjendisskuespillere som Woody Harrelson, Simon Pegg og David Tenant (aka Dr. Who), og har også blitt oversatt til en rekke andre språk. Å oversette en film som er så preget av norske dialekter til andre språk er ingen lett oppgave, og mye av filmens appell og sjarm forsvant med dubbingen, noe som trolig er en årsak til at filmen ble mottatt med blandet kritikk i utlandet. Likevel ble «Slipp Jimmy Fri» raskt en kult-film blant norske og internasjonale fans, og nådde helt til filmfestivalen i Cannes, hvor den ble vist i sideprogrammet Kritikeruken.

Christopher Nielsen

Christopher Nielsen er multikunstneren som står bak «Slipp Jimmy Fri». Selv om han er aller mest kjent som en av pionerende innen Oslo-baserte undergrunnstegneserier, har han i nyere tid eksperimentert med andre kunstuttrykk, deriblant teater og tegnefilm. Gjennomgangstemaer for Christopher Nielsen er menneskene som lever på skyggesiden av velferdssamfunnet. Med sin sedvanlige stil introduserer han oss til slitere, navere og junkies, med mer eller mindre tvilsom moral.

«Slipp Jimmy Fri» er dedikert til den avdøde broren hans, rockelegenden Joachim («Jokke») Nielsen.

Privacy Policy