Harald Eia

Harald Eia (født 1966) er en norsk komiker, tekstforfatter og skuespiller fra Bærum. Han studerte ved Universitetet i Oslo og har mellomfag i både filosofi, matematikk og data grunnfag. Likevel var det humor han skulle vie livet sitt til, og startet sin karriere som TV-personlighet og komiker på midten av 90-tallet. I 2010 mottok Eia Fritt Ord-prisen for den populærvitenskapelige TV-serien «Hjernevask»

«Den nye humoren»

Harald Eia er kanskje aller mest kjent som den sprøeste halvdelen av radarparet Bård og Harald, hvor han og motstykket Bård Tufte Johansen sprengte de norske humor-grensene på midten av 90-tallet. Men Eias aller første TV-opptreden var allerede på 80-tallet, da han deltok på «Diskuteket», et direktesendt debattprogram for ungdom, og snakket om det å synge på norsk.

I 1991 skulle Eia bli offisielt introdusert til NRKs humorsatsinger, da han først arbeidet som sosiolog og deretter tekstforfatter og programleder for ungdomssatsingen «U». Deretter ballet det på seg, og Eia ble raskt en gjenganger på fjernsynsskjermen. Etter å ha deltatt på en rekke NRK-satsinger landet Eia rollen som skulle gjøre ham til et begrep innen norsk humor. I «Lille Lørdag» fant Eia og Tufte Johansen hverandre, og i løpet av tre sesonger og totalt 23 episoder med galskap ble hele Norge kjent med begreper som «ruglete pomm frit» med «blandings» (ketchup og sennep blandet sammen). Serien gikk over to år (1995–1996) og er også ansvarlig for den tidens store norske landeplate, «Min drømmesang».

Lille Lørdag skulle bli en lekeplass hvor Eia og Tufte Johansen fikk eksperimentere med den originale og litt skjeve humoren de begge er blitt kjent for. Serien var forløperen for den neste store satsingen de to humorkollegaene skulle få lov til å definere: «Åpen Post». Åpen Post gikk over totalt fire sesonger (1998–99 og 2000–01) og var utformet som et halvtimelangt talkshow med gjester, humorinnslag og (til tider) kontroversielle innslag. Serien ble både lovpriset og kritisert for sin ukonvensjonelle uttrykksform, og mottok prisen Gullruten for beste humorprogram i 1998 og 1999.

Åpen Post ga opphav til begrepet «Den nye humoren», en humorform som både ble elsket og hatet, og mottok kritikk av (som regel) eldre humorister for å være kynisk, respektløs og å sparke nedover. Yngre komikere (som Kristopher Schau og Espen Thoresen) lot seg derimot inspirere av humorens lettere surrealistiske og ikke-moraliserende tone. En av de mest kontroversielle innslagene fra Åpen Post-tiden var trolig «skrukken-sketchen», som endte med en naken Eia som med spredte bein (og strategisk plasserte sladder) snakket om området mellom scrotum og anus.

Nye formater

Etter Åpen Post-tiden satset Eia på andre formater, og sammen med gamle kjenninger som Tufte Johansen og Atle Antonsen, laget han «Uti vår hage» – en serie humoristiske novellefilmer som gikk over to enkeltstående sesonger, i 2003 og 2008. Uti vår hage eksperimenterte med ikke-lineær historiefortelling og ulike sjangre, og har gitt oss en rekke udødelige humor-innslag, deriblant danskene som ikke forstår hverandre og nytolkningen av

Lena fra Døden på Oslo S.

Lena oppstod som en birolle i Uti vår hage episoden «Fanget i norsk film» og har siden blitt en fullverdig og repeterende karakter. Lena kommer egentlig fra den penere vestkanten, men eier ingen skam eller skrupler. Hun er stadig på kjøret, har ikke endret stil siden 80-tallet og jobber som prostituert. Sketchen om danskene har rukket å bli kjent utover landegrensene, og har blitt en viral YouTube-hit i løpet av de siste tiårene.

Mellom de to sesongene av Uti vår hage gikk Eia tilbake til det humoristiske talkshow-konseptet han er mest kjent for, og lagde «Team Antonsen» og «Tre brødre som ikke er brødre». I senere tid har Eia også eksperimentert med populærvitenskap i «Hjernevask» og quiz-showet «Brille».

Privacy Policy