Pondus

I forbindelse med Den Store Norske Humorfestivalen har arrangørene siden 2012 lagt til rette for en stor tegneserieutstilling, som hvert år finner sted på Cafe Sting i sentrum av Stavanger. Mot en relativt lav billettpris kan tegneseriefans både beskue originaltegninger og lytte til foredrag og «live-tegning» av sine favoritter. Hvert år er fokus på ulike tegneserier, og i 2013 var det Frode Øverli, med hele Norges tegneseriefavoritt Pondus, sin tur.

Pondus – norsk humor i særklasse

Uansett alder, opphav og kjønn har de aller fleste et forhold til Pondus. Tegneserien om den litt kyniske bussjåføren (og deretter: bartenderen) Pondus og hans faste (og som regel fulle) følgesvenn, Jokke, har blitt enormt populær i Norge siden den først var på trykk som en biserie i «Ernie» i 1996.

Gjennomgangstemaene i serien er fotball, familietrøbbel og Jokkes konstante streben etter å sjekke opp damer som mer eller mindre hører til hans egen liga. Etterhvert som serien utviklet seg, ble også hovedpersonene mer moden. Pondus innså at han hatet jobben sin og ble bartender, mens Jokke, etter mangfoldige år med søken etter kjærligheten, falt pladask for fotballdamen Camilla, og slo seg til ro.

Andre sentrale figurer i serien er Pondus sin kone (Beate) og to barn (Påsan og Sneipen/Frida), og store deler av handlingen dreier seg om familielivet og tenåringslivets banaliteter. De (mildt sagt) litt spesielle foreldrene til Jokke spiller også en stor rolle. Vi møter Else, en lettere overvektig dame i «sin beste alder» som er i et tidvis kinky ekteskap med kortvokste Günther. Else går alltid i badekåpe og Günther må finne seg i å bruke vasken som seng hver gang de har en uoverensstemmelse. Andre gjennomgående figurer er også barmfagre Turid-Laila, kvisete Kjakan og en lang rekke såkalte «stygge damer», som serieskaper Frode Øverli har en forkjærlighet for.

20 år med Pondus

Pondus så først dagens lys i 1995, som en karakter i serien A-laget, som handlet om tre fotballsupportere. Et år senere ble serien lansert på nytt under navnet «Pondus» og kun to av de originale figurene overlevde og ble til Pondus og Jokke som vi kjenner i dag.

Siden 1996, da Pondus ble trykket i bladet «Ernie», har det gått slag i slag for serien, som raskt fikk fast spalteplass i både Vestnytt og Dagbladet. Sommeren 2000 fikk Pondus sitt eget blad, som første år ble utgitt annenhver måned. Fra 2001 økte utgivelsene og Pondus ble et månedsblad. Samme år ble bladet også utgitt i Sverige og første julealbum ble publisert.

I dag er Pondus også oversatt til dansk, fransk, engelsk og esperanto, samt tre samiske språk. Pondus utgis i dag i over 130 ulike aviser, blader og nettsteder, både i Norge og utlandet. Det er Egmont Serieforlaget som gir ut bladene og bøkene etter overtakelsen fra Schibsted forlag i 2007.

Frode Øverli

Frode Øverli (født 1968) er bergenser, tegneserieforfatter og best kjent som pappaen til Pondus. Før Pondus så dagens lys hadde Frode allerede startet sin karriere som humorist og serieskaper. Allerede som skoleelev var han en flittig tegner, og i 1984 kom han på trykk i Fantomet med sin egen fantomeparodi. Like etter skoletiden begynte han å tegne for humorbladet Pyton, og etterhvert fikk han også skrive sine egne historier. Han var ansatt hos bladet frem til han gjorde suksess med Pondus i 1996. Fra Pyton-tiden er Frode mest kjent for seriene Deep Shit Junkies og Birger & Egil.

Ved siden av Pondus tegner Frode Øverli også seriene Rutetid og Riskhospitalet. Mens Rutetid består av enkeltstående vitser i én rute, er Riskhospitalet tegnet i samme klassiske serieformat som Pondus. Frode vant Sproingprisen to ganger for Pondus-albumet «Alt for Norge» (1998) og «Pondus julespesial» (2003).

Privacy Policy